Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή περιλαμβάνει την εξωσωματική γονιμοποίηση, την σπερματέγχυση και την πρόκληση ωοθυλακιοωορρηξίας με ελεύθερη επαφή.

α) εξωσωματική γονιμοποίηση

Η πρώτη μέθοδος είναι η πιο δαπανηρή αλλά και η μέθοδος με τα μεγαλύτερα αποτελέσματα. Το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται στο 40-50%.

Στην ουσία γίνεται αυτό που λέει η λέξη δηλαδή γίνεται γονιμοποίηση του ωαρίου εκτός σώματος. Για τον λόγο αυτό πρέπει πρώτα η γυναίκα να υποβληθεί στην ωοληψία όπου με την βοήθεια του κολπικού υπερηχογραφήματος και μία βελόνα αναρρόφησης λαμβάνεται το περιεχόμενο των ωοθυλακίων δηλαδή τα ωάρια.

Αυτό συνήθως γίνεται με μέθη. Στη συνέχεια ακολουθεί γονιμοποίηση στο εργαστήριο με δύο τρόπους είτε με την απλή μέθοδο όπου 100000 σπερματοζωάρια τοποθετούνται γύρω από ένα ωάριο ή με την μέθοδο μικρογονιμοποίησης (icsi) όπου τρυπώντας το κυτταρόπλασμα του ωαρίου τοποθετείται ένα σπερματοζωάριο στο εσωτερικό του.

Αυτός ο τρόπος χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ολιγοασθενοσπερμία.

Στη συνέχεια τα γονιμοποιημένα ωάρια μετά την πάροδο κάποιων ημερών τοποθετούνται στο ενδομήτριο με την βοήθεια ενός καθετήρα και αυτό είναι η εμβρυομεταφορά.

Μπορεί να τοποθετηθούν μέχρι 3 έμβρυα ανάλογα με την νομοθεσία της κάθε χώρας. Η εμβρυομεταφορά γίνεται συνήθως 3-6 ημέρες μετά την ωοληψία.

β) σπερματέγχυση

Η σπερματέγχυση είναι μία απλή μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνήθως κατόπιν της διέγερσης ωοθηκών. κάνουμε έγχυση σπέρματος μέσα στο ενδομήτριο είτε κατόπιν επεξεργασίας αυτού , είτε όχι.

Η μέθοδος αυτή αντενδείκνυται σε περίπτωση απόφραξης σαλπίγγων και το ποσοστό επιτυχίας της είναι 15-20%.

γ) πρόκληση ωοθυλακιοωρρηξίας

Στην Τρίτη μέθοδο κάνουμε παρακολούθηση των ωαρίων της γυναίκας με την βοήθεια του κολπικού υπερηχογραφήματος και μέτρηση των επιπέδων της οιστραδιόλης και λίγο πριν την αναμενόμενη ωορρηξία προτρέπουμε το ζευγάρι να έχει ελεύθερες επαφές.

Η διέγερση των ωοθηκών μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους είτε με την χρήση κιτρικής κλομιφαίνης ,είτε με την χρήση ενέσιμων γοναδοτροπινών. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε αγωνιστές και ανταγωνιστές.

Θα μπορούσαμε ανάλογα με τις ενδείξεις σε όλες τις παραπάνω μεθόδους να χρησιμοποιήσουμε και τον φυσικό κύκλου με μικρότερα όμως ποσοστά επιτυχίας.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η διερεύνηση υπογονιμότητας ξεκινάει ένα χρόνο μετά από τις ανεπιτυχείς συνεχιζόμενες προσπάθειες ενός ζευγαριού για την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν μετά από δύο χρόνια προσπαθειών δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το 80% των ζευγαριών επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη στον πρώτο χρόνο ,το 20% στον δεύτερο χρόνο.

Μόνο το 10% των ζευγαριών είναι υπογόνιμα. Η διερεύνηση του υπογόνιμου ζευγαριού περιλαμβάνει αρχικώς ένα απλό σπερμοδιάγραμμα , μία υστεροσαλπιγγογραφία, ένα υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργανών και ένα πλήρη ορμονολογικό έλεγχο (fsh,lh,tsh,e2 ,prl,testofreetesto).

Η διερεύνηση της υπογονιμότητας μπορεί να οδηγήσει στην ανεύρεση των αιτιών της. Η χειρουργική ή η φαρμακευτική διόρθωση των αιτιών της υπογονιμότητας μπορεί να οδηγήσουν στην επίτευξη εγκυμοσύνης.

Η υστεροσκόπηση και η λαπαροσκόπηση πέρα από την διάγνωση μερικών από τις αιτίες της υπογονιμότητας μπορεί να μας βοηθήσουν και στην διόρθωσή τους.

Η αφαίρεση ινομυωμάτων ,η λαπαροσκοπική θεραπεία της ενδομητρίωσης , η υστεροσκοπική αφαίρεση πολυπόδων μπορεί να οδηγήσουν στην επίτευξη εγκυμοσύνης χωρίς να χρειαστεί το ζευγάρι να υποβληθεί σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ   ΑΘΗΝΑ 17:00 - 21:00 
ΤΡΙΤΗ   ΡΑΦΗΝΑ 17:00 - 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ   ΑΘΗΝΑ 17:00 - 21:00
ΠΕΜΠΤΗ   ΑΘΗΝΑ 17:00 - 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΡΑΦΗΝΑ 17:00 - 21:00

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Λ. Μεσογείων 10, Αθήνα, 11527

  Πλατεία Πλαστήρα 21, Ραφήνα, 19009

  Αθήνα: 2107718330

  Ραφήνα: 2294302959

  2107718333

  6978710616

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.